Ultraljud

Ultraljud är en undersökningsmetod som med hjälp av högfrekventa ljudvågor visar bilder på mjukdelsorgan i buken samt hjärtat mm. Med hjälp av detta kan man få reda på om djuret har hjärtförändringar njur- eller, urin sten, konstatera dräktighet etc.

Genom ultraljudsdiagnostik får man en detaljerad bild av hu organet ser ut på ”insidan” tillskillnad från röntgen där man endast ser en skugga av organet. Undersökningen är smärtfri och ofarlig och i de flesta fall behöver man inte ge något lugnande medel.

Var 14:e dag kommer Lennart Nielsfors till Djursjukhuset i Kumla.
Lennart har specialiserat sig på ultraljudsdiagnostik och har 25 års erfarenhet inom detta område.
Genom avancerad teknik kan han bland annat mäta blodflödet i hjärtats förmak, kammare och blodkärl, och även utföra screeningundersökningar för att se ev. hjärtsjukdomar (hypertrofisk kardiomyopati hos katt) och njursjukdomar (polycystisk njursjukdom hos katt).  

På Hund & Kattkliniken i Bista finner ni vår veterinär Vibeke Lem som är specialist på hunden och kattens sjukdomar samt som läser till kardiolog.
Vibeke kommer inom kort att kunna utföra de flesta ultraljudsundersökningar, men redan nu gör hon flertalet avancerade undersökningar.

Med ultraljudsdiagnostik görs även dräktighetsundersökningar på din hund eller katt. För att med säkerhet kunna avgöra om det finns några foster måste dräktigheten vara minst 28 dagar gånget.